Van klassiek schoonheidsspecialiste naar ontspanningscoach voor vrouwen in de overgang.

HOE HET BEGON

Als klein meisje kon ik van 2 dingen geen genoeg krijgen: 

  • mezelf in allerlei bochten wringen en de wereld op zijn kop zien
  • mijn poppen en barbies een totale make-over geven

Het eerste breidde uit en ik turnde tijdens mijn kinder- en tienerjaren de pannen van het dak. ik deed mee aan competities en won meermaals de eerste plaats. 

Het stond dan ook in de sterren geschreven dat ik later ‘turnjuf’ zou worden. Dat pad heb ik echter niet bewandeld en nu weet ik ook dat dit wel een reden zal hebben gehad. 

Het tweede ontwikkelde ik meer en meer nadat die droom van turnjuf toch niet uitkwam. Ik maakte mijn studie kinesitherapie niet af en ging in de plaats in avondonderwijs schoonheidsspecialiste en pedicure studeren. Zo kon ik mijn interesse in het menselijk lichaam en mijn passie om mensen mooi te maken aan elkaar koppelen. 

Ik startte naast mijn hoofdberoep een eigen schoonheidssalon Espelho, eerst op een zolderkamer, later verbouwde ik mijn woonkamer tot een klein maar gezellig en huiselijk schoonheidssalon, waar ik alle klassieke behandelingen aanbood. 

Ik gaf ook kleur-en stijladvies en make-up workshops, vandaar kwam de naam Espelho, wat spiegel betekent in het Portugees. 

 Ik bleef ook na mijn turnjaren mijn lichaam de nodige uitdagingen geven tijdens verschillende soorten danslessen. Tot mijn lichaam niet meer mee wilde (zo rond mijn 42ste), ik kreeg enorm veel gewrichtspijn en kon niet meer dansen. Ik ontdekte yoga en ik kwam precies terug thuis in mijn eigen lichaam. Ik had net hetzelfde gevoel als toen ik als klein meisje mijn lichaam in allerlei bochten wrong. Dat was het, hierin wilde ik verder!

De laatste jaren gaf me het geen voldoening meer om enkel bezig te zijn met uiterlijke schoonheid. De beautysector legt vrouwen een enorme druk op om vooral mooi en jong te zijn. Maar geen enkele crème of geen enkele make-up kan je doen stralen als je dit niet van binnen voelt. Ik verdiepte me meer en meer in spirituele tools zoals edelsteenmassage en klankschalen. Maar ook in therapeutische yoga en yinyoga. En deze tools geven zoveel ontspanning en innerlijke rust zodat je vanzelf terug gaat stralen. 

 

HET ROER OM

Mijn privé-leven veranderde en ik werd een alleenstaande moeder met twee studerende kinderen. Espelho raakte wat op de achtergrond en ik ging terug fulltime aan de slag bij mijn hoofdberoep. Er kwam daar een reorganisatie en de volledige dienst waar ik werkte, kreeg een andere werkgever. 

Wat ik eerst een formaliteit beschouwde werd een ware nachtmerrie. Alles wat ik in meer dan 10 jaar had opgebouwd, viel plotseling weg. Geen zelfstandigheid meer, geen eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, geen enkele vrijheid meer (zelfs niet binnen afgebakende grenzen), geen respect meer, maar braaf alles slikken wat anderen voor je beslissen. En veelal anderen die niets van de materie kenden. En als je daar nog eens bij optelt dat ik ook mijn passie (bijna) niet meer uitoefende, kan je al raden wat er kwam. 

Pats. Boem. 

Oververmoeid? Depressief? Burn-out? Bore-out? Al deze termen passeerde de revue. Mijn huisarts zette me thuis. Verplichte rust en even afstand nemen van alles. 

Nieuwsgierig en leergierig als ik ben, ging ik op zoek naar antwoorden. Ik nam een loopbaancoach onder de arm die met de kerntalentenmethode aan de slag ging. Diep van binnen wist ik uiteraard wel waar het aan lag, maar wilde toch nog een bevestiging. Ik werkte teveel met mijn zwakke kerntalenten en kon mijn gouden eieren niet meer kwijt. 

Tijd voor actie dus. 

Ik volgde een opleiding tot ‘beauty kanker specialiste’ en daar wakkerde die passie voor schoonheid en voor massage terug op. Ik bewandelde het pad van persoonlijke ontwikkeling en leerde zoveel over mezelf. Ik ging terug halftijds werken en Espelho ging ook halftijds terug open. Zo vond ik het evenwicht terug tussen mijn hoofd (in hoofdberoep werken) en mijn hart (waar mijn passie ligt). 

Toen werd ik 50 en waagde de sprong naar een nieuwe start. 

Ik verkocht mijn huis en kocht een pand waar ik nog meer mijn gouden eieren kon inzetten. Holistisch schoonheidssalon Espelho verhuisde. Ik volgde cursussen edelsteenmassage, natuurlijke verzorging, klankschalen en de ontspanning werd meer en meer belangrijker. 

Ik nam ook mijn oude passie voor lichaamsbeweging terug op en ging stretch-lessen geven. Dit groeide uit tot yogalessen en ik volg momenteel een holistische yin yoga teacher opleiding. 

Ik begon meer en meer een patroon te herkennen van symptomen bij mijn klanten. Ik herkende ook wat mij de jaren voorheen was overkomen. 

Ik ging veel lezen over de overgang , de menopauze, en zag een gelijkaardige klachten met burn-out e.d. Waarom had niemand mij hierover verteld? Waarom had de huisarts die link niet gelegd? Waarom had ik zoveel pijn aan mijn gewrichten? Geen enkele dokter heeft ook maar de vraag gesteld of ik mss in de overgang zat? Zelf mijn gynaecologe heeft daar nooit over gerept. Ach ja nee, want ik moest eens kijken naar mijn moeder, en ik had toch geen last van opvliegers. maar mijn maandstonden zijn weggebleven rond mijn 48ste. Dus de jaren ervoor zat ik wel degelijk al in de overgang. 

En daarom heb ik besloten om onder de naam “SLOWW” verder te gaan als ontspanningscoach voor 40+ vrouwen. Ik heb een heel eigen manier van schoonheidsverzorging gevonden en de benaming van schoonheidsspecialiste paste hier ook niet meer bij. 

Met “SLOWW” heb ik er bewust voor gekozen, om 40+vrouwen, die in de overgangsjaren zitten, te adviseren, te ondersteunen en te begeleiden naar moeiteloos soepel en ontspannen ouder worden. Om het lichaam als een holistisch geheel te zien en om van de tweede helft van het leven een feest te maken. 

Hierin komt voor mij alles samen. 

Nu ik met wat geluk, nog heel wat jaren voor de boeg heb, wil ik het taboe en de vaak negatieve beeldvorming van de overgang, de menopauze en het ouder worden uit de wereld helpen. Verandering begint bij jezelf. Dus heb ikzelf ook besloten nog zichtbaarder te worden en zoveel mogelijk mijn missie uit te dragen.