Wet van Ritme en de Stille Week voor Pasen

Wet van Ritme en de Stille Week voor Pasen

Ik heb het wel eens over die wet van Ritme. Hoe deze universele wet mij helpt om meer te leven op het ritme van de natuur. Zowel meebewegen met de seizoenen, als meebewegen met de maancyclus. Maar ook even stilstaan bij de oude jaarfeesten. 

wreath, flowers, bouquet-7863267.jpg

De week voor Pasen wordt in het christendom, de Stille Week genoemd. Niet dat ik iets heb met het katholieke geloof of andere godsdiensten. Veel te veel dogma’s en gebaseerd op schuld, schaamte en boete. Daar doen we niet meer aan mee hé. 

Ik kan me wel vinden in de oude natuurreligies, die leefden op het ritme van de natuur. En ik moet eerlijk bekennen, als je de diepere betekenis begrijpt en de symboliek herkent van vele Bijbelse teksten en verhalen, dat die me de laatste tijd toch ook even doen nadenken. Alleen jammer dat de kerk er iets negatiefs van heeft gemaakt om het volk (en in het bijzonder, de vrouwen) in zijn macht te houden. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. 

Het tijdstip van Pasen is wel overgenomen van de oude natuurreligies. Pasen valt altijd de eerste zondag na de volle maan na de lente equinox (of Ostara, dit was een lentefeest waarbij geboorte en een nieuw begin centraal stonden). 

wreath, flowers, bouquet-7863267.jpg

Mijn thema’s in mijn yogalessen en in mijn Relax Cirkels sluiten meestal aan op deze Wet van Ritme.

In de SLOWW YIN yoga van zondag had ik het ook over de Stille Week. Kan jij die stilte in jezelf toelaten? Of word je er ongemakkelijk van? Wat gebeurt er allemaal met jou als je even stil wordt? Wat komt er naar boven of wat wil je liever wegdrukken?

In de volgende SLOWW Relax cirkel op vrijdag 21 april nemen we de energie van de nieuwe maan mee. Hoe vinden we het evenwicht tussen de energie van nieuw leven, van actie, van doen (yang) en de energie van rust, verzachting en verstilling (yin)?

Die rust die we zo nodig hebben in ons drukke leven. De SLOWW RELAX cirkel is een combinatie van restoratieve yoga, aromatherapie, zachte aanrakingen, inspirerende teksten en soundhealing. Het lichaam wordt geheeld van stress en overbelasting. Het is echt een weldaad voor jouw vitale gezondheid om de yinne kant van het zenuwstelsel vaker te activeren om meer en beter te kunnen ontspannen. 

En daar staat SLOWW trouwens voor: om soepel én ontspannen ouder te worden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *