Imbolc

Imbolc en de innerlijke seizoenen van een vrouw tijdens de overgang.

Wat kunnen we leren van de oude religie zodat we als vrouw gemakkelijker kunnen meebewegen op het ritme van de natuur tijdens het proces van de overgang? 

Zowel in de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) als in de Keltische Mystiek worden de seizoenen gezien als energieën die zowel buiten onszelf, als in onszelf te vinden zijn in de verschillende cycli in ons leven, zoals jaarritmes, maand- of weekritmes en zelfs dagritmes. 

Ik maakte een eigen jaarwiel dat ik zelf samenstelde uit de verschillende elementen van de TCM, de Keltische jaarfeesten en de maanstanden. 

Imbolc, het Keltisch Voorjaarsfeest

In deze blog geef ik graag wat meer uitleg over Imbolc, het Keltisch Voorjaarsfeest dat gevierd wordt van 31 januari tot 2 februari. Het feest waarin we afscheid nemen van de winter en de lente verwelkomen door middel van reinigingsrituelen. 

Misschien denk je nu wel, dat is toch nog veel te vroeg? De lente begint toch pas op 21 maart? Wel, volgens de oude gebruiken begint de lente eigenlijk al vanaf dat het tijd is om te zaaien en wanneer de schapen weer drachtig zijn (vandaar ook dat Imbolc ook wel eens ‘oimelc’ wordt genoemd, wat schapemelk is). 

In onze huidige maatschappij begint de lente op 21 maart maar eigenlijk is dit moment energetisch het hoogtepunt in plaats van het begin van dit seizoen. 

In februari (wat afgeleid is van ‘Februa’ en  betekent ‘zuivering’ in het Latijn) verzamelen we de laatste resten winterenergie, net zoals in de natuur de bomen ook hun dode takken verliezen. 

Imbolc en het proces van de overgang

Als ik de wet van ritme symbolisch bekijk met het Voorjaarsfeest Imbolc zie ik toch wel wat gelijkenissen met het proces van de overgang. 

Imbolc staat op het jaarwiel in het midden tussen jouw innerlijke winter- en lenteseizoen, tussen de energie van het water- en houtelement. Je kan dit moment ook zien als het einde van je biologische vruchtbaarheid, het moment van je menopauze. 

Het moment dat je uit jouw winter mag komen om terug volledig tot bloei te kunnen komen in jouw Tweede Lente. Om een nieuwe vruchtbaarheid te verwelkomen, een periode van nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en een tijd van vernieuwing. Misschien ook wel een tijd om goede voornemens te zaaien en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen. 

Imbolc is ook een reinigingsfeest

Imbolc is het goeie moment om je huis te reinigen, om de grote schoonmaak te doen en misschien kan je ook eens jouw geest, jouw mind volledig ontdoen van negatieve gedachten over het ouder worden. Laat een frisse wind door je hoofd waaien, sta nog heel even stil om het laatste restje winterenergie toe te laten en maak je dan energetisch klaar voor een nieuwe volgende fase. 

Wil je eens volledig ontspannen en tot rust komen terwijl ik jouw gezicht een volledige reiniging geef? Dan raad ik jou mijn Unieke Energetische Beleving aan. Neem hier een kijkje wat dit precies inhoudt en boek onmiddellijk een afspraak in. 

Wil je graag meer weten over die innerlijke seizoenen of over de overgang en de menopauze? Dan nodig ik je graag uit in mijn Facebookgroep ‘Sloww in je tweede lente’. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *