Samhain en de overgang

Samhain en de overgang

Wat hebben deze twee met elkaar gemeen?

Sedert ik meer en meer met de wet van Ritme leef en voel hoe de natuurlijke cycli verweven zitten in mijn levensfases, in mijn jaar, mijn maand, mijn week en zelf in mijn dag, besef ik zo goed dat het toch wel heel belangrijk is om in de overgangsfase onze vrouwelijke natuur te herkennen en te erkennen. 

Ik ben geboeid door de 5 elementenleer uit de Chinese Geneeskunde en zie ook heel veel gelijkenissen in de oude Keltische mystiek met het Keltisch jaarwiel (zie een eerder blog hierover). Het is zo fascinerend hoe oosterse en westerse oude wijsheden mij telkens laten zien dat ik nog meer de wetten van de natuur mag toepassen om ten volle mijn vrouwelijke kracht in te zetten om deze wijsheden aan andere vrouwen over te brengen. 

Samhain

Samhain, oftewel het Keltisch Nieuwjaar wordt van ‘s avonds 31 oktober tot ‘s avonds 1 november gevierd. Het is het feest van de transitie, van de overgang van licht naar donker.  Vanaf nu wordt het ‘s avonds vroeger donker en ‘s morgens later terug klaar.  

Het is een periode waar we van yange energie naar yinne energie overgaan. Het licht neemt af, de warme dagen maken plaats voor koude, natte dagen en daardoor hebben we ook minder doe-energie. 

We hebben meer zin om ons huis gezellig te maken met kaarsjes, zachte kussen en dekentjes om zo rustig op de bank een boek lezen (het is niet voor niets dat de Boekenbeurs in november wordt gehouden). We gaan vanzelf naar binnen keren en vertragen. Letterlijk en figuurlijk. 

Symbolische betekenis

In de overgangsfase die een vrouw doorloopt om van vruchtbaar naar onvruchtbaar te gaan, kan je de energie van de verschillende jaarfeesten en de 5 elementen ook terugvinden. 

Samhain zie ik dan ook als een symbolische betekenis om je lichaam volop voor te bereiden voor de winterperiode. De periode die voor mij de postmenopauze symboliseert. Een periode om te reflecteren, om na te denken hoe je jouw leven verder wil zetten. Wat laat je achter je en waar wil je meer van? 

Een periode om volledig in jezelf te keren, om rust te nemen als je lichaam er nood aan heeft. 

Kan jij in de Winter van jouw overgang jouw lichaam voldoende rust gunnen? Kan jij deze levensfase volledig aanvaarden en luisteren naar jouw vrouwelijke natuur? Zonder dat je je een slachtoffer voelt en zielig moet doen over ‘vergane glorie’. 

Kan jij nu de wat meer actievere yangsporten wat achterwege laten en je focussen op zachte bewegingsvormen zoals yinyoga of bijv. female flow dansen? 

Zelfs als je de ratrace wint, ben je nog steeds een rat.

Mag je van jezelf uit de ratrace stappen? En mag je jouw vrouw-zijn helemaal inzetten om een krachtige Wijze Vrouw te worden? Zonder je daarvoor minder waardevol te hoeven voelen in onze maatschappij? 

Samhain en de overgang zijn voor mij beiden een overgangsfeest om van een oude periode naar een nieuwe periode te gaan. In de donkerte kan er terug licht ontstaan om straks in de lente, jouw Tweede Lente, helemaal tot bloei te komen als Wijze Vrouw.

je wordt niet minder krachtig als je jouw vrouw-zijn volledig toelaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *