NAZOMER en mijn eigen energetisch ritme

loenaasaa (1)

De geur van de vroege ochtend...

Zaterdagmorgen 20 augustus, het is 7u en ik lig in bed terwijl ik deze blog schrijf. Ramen opengezet, de zon komt in mijn slaapkamer binnen en ik ruik de geur van de vroege ochtend. Het belooft vandaag terug een mooie zomerdag te worden. Toch voel ik dat de lucht een andere energie heeft. Het is niet meer die zwoele warmte van de afgelopen zomermaanden, nee, het is een koelere lucht, meer een gevoel alsof het mistig is. De zomer beweegt zich dan ook langzaam voort naar de herfst. En vooraleer we daar zijn, gaan we nog eerst de nazomer in. Och, ik hou zo van een Indian Summer, laat deze dan ook nog maar duren tot ver in oktober. 

Het ritme van de natuur

In de TCM (Traditional Chinese Medicine) en de 5-elementenleer zijn er vijf seizoenen.

‘5-elementenleer’ is een beetje een verkeerde vertaling. Het gaat niet zo zeer over iets tastbaar, maar over energieën. Energieën die je ook terugziet in de seizoenen, die je o.a. kan herkennen in emoties en gevoeligheden.

De energieën die voortdurend in beweging zijn en die telkens terugkomen volgens een vast patroon, volgens een cyclisch ritme, net zoals het ritme van de natuur. De zomer die overgaat in de nazomer en de herfst, de middag die overgaat in de namiddag en de avond, en zelfs de volle maan die afneemt tot aan de donker maan. 

Alles beweegt voortdurend van yang naar yin en omgekeerd. Zowel buiten ons, als in onszelf, zowel in een jaar, als in een maand, als in een dag. 

Ik ervaar elke dag hoe heerlijk het is om die wet van Ritme te volgen, om mee te bewegen op mijn eigen vrouwelijke energetische cyclus. 

AARDE-element of AARDE-energie

Op macroniveau zitten we dus in de nazomer met het AARDE-element. Een element dat ook hoort bij de overgangen, bij de tussenseizoenen. Ik zie het meer als een element dat in het midden hoort, dat alles met elkaar verbindt, een element dat zorgt voor een stevige basis. 

Het is dan ook van belang om tijdens de overgangsfase zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel een goede balans te vinden.

AARDE-energie zorgt dat ik goed geaard blijf, dat ik stevig met beide voeten op de grond blijf en niet teveel ga piekeren of overbezorgd ben. Niet teveel in mijn hoofd blijf hangen of teveel ga zweven. 

Goede AARDE-energie zorgt ook dat ik volledig in verbinding blijf met mezelf, dat ik zowel kan geven als ontvangen, en dat ik een veilige bedding creëer, voor mezelf maar ook voor een ander. 

Het AARDE-element in balans zorgt ook dat ik veel meer kan accepteren, kan aanvaarden dat iedere levensfase weer iets nieuws mag brengen, dat ik mijn  overgangsfase als een magische fase zie. Een fase, een periode waarin ik nog verder mag ontwikkelen tot wie ik werkelijk ben. 

Ik blijf dus meebewegen op de Wet van Ritme en volg mijn natuurlijke energetische vrouwelijke cyclus.  

En dat gun ik jou ook, lieve magische vrouw. Geniet, straal en schitter met de energie van de nazomer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *