IN DE OVERGANG?

Hoe ervaar jij de overgang en/of menopauze? Zie je deze periode als moeilijk, vol ongemakken, met heel veel lichamelijke en psychisch klachten? Weet je met jezelf geen weg of herken je je zelf niet meer? Of zie je de overgang als een einde aan een vruchtbare periode en een einde aan de jonge vrouw? En wil je absoluut niet bestempeld worden als oud en versleten? 

Maar als je de betekenis van deze fase, van deze hele transformatie beter begrijpt, zal je van deze hele periode meer kunnen genieten en soepel en ontspannen in je tweede lente stappen als een WIJZE VROUW. 

In deze eerste SLOWW Blog wil ik je wat meer uitleg geven hoe ik mijn overgangsfase ben doorgekomen en welke tools ik hiervoor heb gebruikt en nog steeds gebruik. Ik wil je graag inspireren, informeren en begeleiden om deze fase in jouw leven volledig te vieren. 

Ik ben ondertussen al postmenopauzaal maar kan me nog goed herinneren wanneer de overgang bij mij is ingezet. 

Ik kampte met stemmingswissels, had plots enorme gewrichtspijnen en mijn lichaam werd stijf en stram, alhoewel ik van nature zeer flexibel ben, en dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. 

Ik had een kort lontje en kon zeer bitsig reageren op situaties waar ik voorheen zeer rustig onder bleef. Ik had toen absoluut niet door dat ik in het begin van mijn overgang zat. De gynaecoloog verzekerde me trouwens dat ik het wel ging merken eens het zover zou zijn. En dat het meestal zo gaat zoals bij je moeder. Oké, dacht ik, dan ben ik er absoluut nog niet. Want mijn moeder kwam heel laat in haar overgang en van die opvliegers had ik geen last. Zoals zovele vrouwen dacht ik de de overgang en de menopauze hetzelfde waren en dat je dan alleen maar opvliegers hebt of ‘s nachts badend in het zweet wakker wordt. Wel ik kan je vertellen dat dit absoluut zo niet is. Die opvliegers en het nachtelijk zweten zijn maar één van de vele symptomen van de overgang. 

En ondertussen weet ik dat de menopauze deel uitmaakt van de hele overgangsperiode van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Je weet immers pas 12 maanden na het uitblijven van je laatste menstruatie of je in de menopauze bent. 

Dit is wat ik deed: 

tea time, poetry, coffee-3240766.jpg

Ik verdiepte me in de overgang en de menopauze en las heel wat boeken over dit onderwerp. Ik luisterde naar podcasts over de overgang en de menopauze, ging vrouwen volgen die hierover wat te zeggen hadden en breidde zo mijn kennis uit. Wat me opviel was dat dit onderwerp toch nog altijd een taboe is. Zowel bij vrouwen als op de werkvloer. En dat vrouwen zo weinig weten wat er allemaal gebeurt met hun lichaam. 

wellness, massage, sound massage-285591.jpg

Ik ging op zoek naar tools om innerlijke rust te krijgen en mijn energie hoog te houden. Ik ontdekte dat geur, klank en trilling ervoor zorgen dat je helemaal ontspant. Ik integreerde aromatherapie, edelsteenmassage en klankschalen in mijn gelaatsverzorgingen en zag mijn klanten helemaal zen worden. Even een moment van rust en stilte. Voor mijn klanten maar ook voor mezelf. 

Ik voelde dat mijn lichaam nood had aan zacht bewegen en dat Yin Yoga me zoveel deugd deed. Een yogavorm die ik voorheen eigenlijk te ‘soft’ vond maar die nu mijn gewrichtsklachten verminderen. Ik schreef me in om een holistische therapeutische yoga teacher opleiding te volgen om zo nog meer kennis op te doen. Ik leerde er o.a. de 5 elementenleer en de meridiaanleer volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is zo belangrijk om een evenwicht te vinden tussen Yin en Yang. En nog belangrijker om tijdens de overgang het Yinne toe te laten, te vertragen en te verstillen zodat ons lichaam zich kan klaarmaken voor de Yange fase van de 2de lente (zoals ze de postmenopauze in het Oosten benoemen) en de Wijze Vrouw te worden. 

En hoe zit het bij jou? Wil jij ook die wijze vrouw worden die soepel en ontspannen haar 2de lente in wandelt? 

Misschien inspireert deze blog je en ben je nieuwsgierig naar meer? Je kan alvast een kijkje nemen op mijn website naar wat ik allemaal aanbied. 

Maar….Op zondag 12 september geef ik een gloednieuwe workshop…

 

Lijkt dit je interessant? En ben je benieuwd naar meer? 

Klik hieronder voor meer informatie. 

En vanaf nu neem je een besluit: Zeg tegen je lichaam dat je de volledige toestemming geeft om soepel en ontspannen door deze transformatieperiode te wandelen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *