Donkere maan en de wet van Ritme

Donker maan en de wet van Ritme: jouw vrouwelijke levensfase van de overgang beter begrijpen.

Het hele proces van de overgang is zo nauw verbonden met de Maan, de Seizoenen en de Natuurelementen. We zijn dit jammer genoeg in onze westerse maatschappij een beetje verloren. 

Tijdens de menstruatiecyclus en ook tijdens het proces van de overgang kan je als vrouw de verschillende energieën van de maan zoals donkere maan, nieuwe maan, volle maan en ook het ritme van de seizoenen heel goed aanvoelen. Zelfs al is jouw menstruatie al gestopt en ben je al in jouw ‘Tweede Lente’ beland, dan mag je ook op deze flow meebewegen, meebewegen op de wet van Ritme om jouw eigen vrouwelijke flow beter te begrijpen en te (h)erkennen in deze nieuwe levensfase. 

Het blijft nog altijd een taboe om over de overgang en de menopauze te spreken. Wij vrouwen schenken nog veel te weinig of geen aandacht aan de emoties, de gevoeligheden, de lichamelijke veranderingen en aan de verandering van energie die we tijdens deze periode ervaren. We proberen nog te veel te leven alsof deze periode er niet is. Dit houdt dan ook in dat we ons minder goed in ons vel voelen, niet weten wat er met ons lichamelijk en geestelijk aan de hand is, en onze wijsheid en kracht verspillen die zo eigen is aan de ‘Tweede Lente’. 

De verschillende maanfases vallen samen met de menstruatiecyclus.

Als je niet meer menstrueert, volg je gewoon deze natuurlijke cyclus van ongeveer achtentwintig dagen. Zo herken je veel beter jouw emoties en gevoeligheden die beïnvloed worden door de Maan en kan je ze beter in het groter geheel plaatsen.

De wet van Ritme zegt immers dat alles volgens een vast patroon telkens in hetzelfde ritme terugkeert. 

Zo kan je ook de verschillende seizoenen in de cyclus van de maan plaatsen en dit ook in een groter geheel zien.

Op macroniveau zie je dit in de vorm van de jaargetijden, de verschillende levensfases… en op microniveau bekijk je dit op het niveau van de maan(d), de week of zelfs de dag. 

Donker maan - Menstruatie - Winter en Waterelement

water

De donkere maan en het Waterelement staat voor onze vrouwelijkheid. Voor een zeer yinne periode. Het is nu een periode van stilte, naar binnen keren en afzondering. Nu wil je even rustig zijn en vind je misschien de interactie met de buitenwereld vervelend. Je lichaam wordt wat gevoeliger en je mag meer gaan vertrouwen op je intuïtie. 

Neem ook hier de tijd om te rusten zodat jouw vrouwelijk lichaam kan herstellen en de nodige energie krijgt om de volgende levensfase met vitaliteit te starten. 

In de fase van de overgang zie ik dit als het laatste deel voordat je die Wijze Vrouw mag worden, voordat je volledig tot bloei mag komen in jouw ‘Tweede Lente’. Je bent niet meer onderworpen aan de voortplantingscyclus en als je niet meer bloedt, heb je meer energie over. De energie wordt niet meer vernieuwd door het maandelijks naar buiten te sturen maar wordt naar binnen toe gestuurd om zo jouw vrouwelijke kracht te gebruiken voor de volgende fase. 

Als je nu even naar jouw gevoelens en emoties kijkt? Kan je deze toelaten? Of vind je het toch lastig om echt in je donkere zelf, in de diepte te kijken en te voelen? 

En hoe ervaar je de Winter en het Waterelement (zie dit niet als een seizoen maar als een energie van deze donker maan). Beweeg je liever direct van het Aarde-element van de nazomer naar het Hout-element van de Lente? 

Dat is helemaal normaal want zo zijn we echt niet opgevoed. Onze maatschappij heeft een zeer mannelijke (Yange) energie en we worden nog teveel afgestraft wanneer we in verbinding komen met onze yinne energie, wanneer we het vrouwelijke toelaten. 

Hoe zou het zijn als onze omgeving, en al zeker onze werkomgeving, meer rekening houdt met onze vrouwelijke natuur? Zou toch fantastisch zijn! Maar kan jij ook trouw blijven aan jezelf? Aan de energie van deze levensfase?

Durf jij echt te kiezen voor jezelf en trouw te blijven aan die Wet van Ritme, aan jouw vrouwelijke flow? Want als we dit niet gunnen aan onszelf, hoe kunnen we dan verlangen dat de maatschappij hier rekening mee houdt? 

Transformatiereis naar een Wijze Vrouw

Het is een transformatiereis die je stap voor stap, dag na dag mag bewandelen. Met vallen en opstaan, door mee te bewegen onder alle omstandigheden, door mee te bewegen met de verschillende levensfases. Telkens opnieuw meer van het leven en de overgang te leren. 

En de donker maan kan je daarbij helpen, om te leren voelen wat jij echt wilt, om naar binnen te keren en jouw balans en harmonie te vinden in je vrouwelijke flow. Om je schaduwkanten aan te kijken en ook daaruit te leren. 

Je mag nu jouw intenties neerzetten om jouw transformatiereis naar de Wijze Vrouw stap voor stap te bewandelen met jouw vrouwelijke flow. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *