DE WET VAN RITME

Je vrouwelijke flow volgen tijdens de overgang. Leef volgens de wet van ritme.

Of wat we van oude Wijsheden en Culturen kunnen leren om onszelf beter te begrijpen. 

De hele overgangsperiode van vruchtbaar naar onvruchtbaar is toch veel vrouwen een zeer intense periode. En hoewel alle vrouwen ermee te maken hebben, is de hele overgang en menopauze toch nog altijd een groot taboe. 

Ik zie deze hele periode liever als een reis waarin je soepel en ontspannen, op het ritme van de natuur, naar jouw tweede lente mag wandelen. Ja, zo noemen de Chinezen de postmenopauze, toch veel mooier verwoord hé. 

Mijn eigen ritmewiel

Tijdens mijn opleiding tot yin yoga teacher leerde ik meer over de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) en de 5 elementenleer. Ik zag hoe je ook de overgangsverschijnselen kan linken aan deze elementen en wilde hierover meer weten. Ik kwam ook veel gelijkenissen tegen in de Keltische mystiek. En dat vind ik toch altijd zo boeiend. Hoe oude Westerse en Oosterse wijsheden eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen en hoe we eigenlijk vergeten zijn dat we deze vandaag ook nog altijd kunnen toepassen op ons leven. 

Zowel de 5 elementenleer en het Keltisch Jaarwiel zijn cycli die altijd weer in elkaar overlopen, het éne kan niet zonder het ander. Denk maar aan dag en nacht, eb en vloed, donkere maan en volle maan, de seizoenen, enz…

Al deze natuurlijke ritmes vind je ook terug in onze verschillende levensfases en je kan ook alle elementen binnen elke fase terugvinden. De wet van ritme is dan als het ware een voortdurende dans tussen de elementen om harmonie en balans te creëren. Om yin en yang zoveel mogelijk in evenwicht te brengen. 

Het Keltisch jaarwiel

Bij de Kelten werden er 4 Zonnefeesten en 4 Maanfeesten gevierd. De Zonnefeesten zijn het hoogtepunt van de 4 seizoenen en de Maanfeesten worden gerelateerd aan de stand van de maan en de sterren en van de landbouwcultuur van zaaien, groeien en bloeien, oogsten en laten rusten om zo voor te bereiden op nieuwe bloei en groei. Deze 8 momenten in het jaar, vind je ook terug in het hele proces van de overgang. Als je je bewust bent van wat er in de natuur gebeurt en welke invloed dit op jouw vrouwelijke flow heeft, kan je veel beter naar deze levensfase kijken.

5 elementenleer

De vijf elementen staan symbool voor de cycli in het leven zoals de jaarritmes en levensritmes, en ze worden gebruikt om ziekte en gezondheid te verklaren. Bij elk element horen specifieke details als een seizoen, bepaalde gevoeligheden, een emotie, twee organen, een kleur, een smaak en een zintuig. Deze elementen maken, net als bij het Keltisch Jaarwiel, ons bewust van het verloop van de dingen in de natuur en dus ook in onszelf. Als je de verschillende overgangsverschijnselen eens bekijkt vanuit deze elementen en dan specifiek kijkt naar de emotie, de gevoeligheden en de bijhorende organen, zie je duidelijke waar een er onbalans is en wat je kan doen om dit terug in evenwicht te brengen.

Hieronder geef ik je enkele tips hoe ik jou verder kan ondersteunen om soepel en ontspannen ouder te worden. 

TIP 1: kom in mijn besloten facebookgroep waar ik graag mijn kennis deel over het proces van de overgang. 

TIP 2: Las af en toe een pauze in en geniet van rust, ontspanning en zachte aanrakingen. Boek bijvoorbeeld een Unieke Energetische Beleving. 

Nog tot eind augustus krijg je op vrijdag en zaterdag 50% korting. Dus waar wacht je nog op?

TIP 3: Vanaf september starten de lessen Yogastretch terug op woensdag van 19.30u tot 20.30u en de maandelijkse SLOWW-yoga op zondagvoormiddag van 10u tot 11.30u. Meer info vind je hier. 

TIP 4: Op zondag 12 september is er een SLOWW-belevingsworkshop ‘ Vier de overgang en reis doorheen de 5 elementen’. Hier vind je meer info. 

Als je tijdens het hele overgangsproces wat meer meegaat met de natuurlijke ritmes in de natuur, kom je ook veel dichter bij je vrouwelijk ritme. Zo worden ook veel overgangsverschijnselen wat minder of kijk je er anders tegen aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *